برنامه واساس نامه کانگرس ملی افغانستان


    

                            

بسم الله الرحمان الرحیم
منشور کنگرس ملی، مستحکم کننده وحدت ملی ،تامین
مردم سالاری، عدالت و حقوق برابر شهروندی،حمایت از منافع ملی و حقوق بشر.
در افغانستان


شورای تدارک کانگرس ملی افغانستان از همه هموطنان داخل و خارج کشور، شخصیت های ملی، دانشمندان  ، روشنفکران، و نیروهای سیاسی، روحانیون ملی و منور و نهادهای مدنی با اخلاص حب الوطن من الایمان می طلبد که بدون ضیاع وقت بر این منشور غور نمایند و با گام های عملی، حرکت ملی سراسری افغانستان را به منظور تدارک رهبری سالم روند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حال و آیندۀ کشور بنیان گذارند.


در بخش سیاسی :
  
 دستیابی به منافع ملی ، دموکراسی , آزادی وحمایت از حقوق بشر اساس تقکرکانگرس ملی را تشگیل میدهد  
چنانچه تاریخ  مبارزه  بخاطر آزادیخواهی در جامعه متمدن که منجر تامین دموکراسی و تصویب اعلامیه جهانی  حقوق بشرگردید پایه و اساس تامین دموکراسی واقعی در جهان میباشد. و مبارزات نهضت مشروطه در کشور ما نیز درین راستا بوده است.
یکی از اصول مبارزه ما رعایت و ادامه سیاست عدم خشونت است.و در سیاست  که خون بریزد و انسان قربانی گردد قطعا مورد تایید کانگرس ملی افغانستان نمی باشد.  
قطع  جنگ تامین صلح  و بازسازی  کشور تنها در صورت رعایت موازین دموکراسی وحقوق بشر با مشارکت  مردم وکرایشهای مسالمت آمیز میسر میباشد . بدین منظور ما به صورت عاجل ختم حاکمیت تفنگ ، جبرزورمندان و قوماندان سالاری را در کشور خواهانیم و این امر یکی از اهداف ما را تشکیل میدهد.
داشتن تفکر سیاسی و عقیدتی جرم نیست بشرط آنکه مسالمت آمیز بوده و به قانون جامعه و حقوق طبیعی افراد احترام داشته باشدو هیچکس به خود حق تهدید دیگران را ندهد.
کسی را نباید به نام جرایم سیاسی تهدید
نموده ویا پاکسازی کرد. برای بر طرف کردن سنت و سیاست خشونت از جامعه باید به مقوله جرم سیاسی پایان داده شود و جزای اعدام که توهین به کرامت انسانی است لغو گردد.
کنگرس ملی از تمامی احزاب ،سازمانها ،روشنفکران ملی، دموکراسی طلب،شخصیت های ملی و دموکرات افغانستان دعوت بعمل میاورد تا جبهه مدافع  صلح،  منافع ملی و  حقوق بشر را در مخالفت با گروههای جنگ طلب ، عقب گرا و فناتیک که مانع جدی دراستقرار صلح ،دموکراسی و باسازی کشور ما میباشد ایجاد نمایم.. و ما یگانه راه تامین منافع ملی ، باز سازی و اعمار یک جامعه پیشرفته را در تحقق آرمان دموکراسی و حاکمیت قانون در کشور میدانم. 
 کنگرس ملی اقغانستان بمنطور تامین عدالت ، دفاع از حقوق و آزادیهای افراد را که در اعلامیه  جهانی حقوق بشر انعکاس یافته بصورت کامل حمایت نموده وسیاست عدم خشونت را  در کلیه عرصه ها ارایه و بخاطر آن مبارزه منمایید.
-دفاع از استقلال ، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی افغانستان واحد وغیر قابل تجزیه یکی از اهداف اساسی  کنگرس میباشد..
-ما به این باور هستیم که همه افراد در آفرینش برابرند و دارای حقوق مساوی میباشند. بنا قرار دادن حقوق افراد در مرکز تفکر سیاسی و تشکیلاتی کلیه قواه دولتی از تمام افراد جامعه خواست مارا تشکیل میدهد.
-فعالیت بخاطر پیشرفت و ترقی کشور یک تعهد ملی بمنظور توسعه واعتلای سیاسی،اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی جامعه میباشد
آرزو و تلاش ما رفع عقب ماندگی اقتصادی و اجتماعی و رسیدن به جهان پیشرفته امروز است.
کنگرس بخاطر حاکمیت مردم در افغانستان مبارزه مینمایید و بر اساس طرز تفکر و سیاست های کنگرس تعین نوع نظام طی یک ریفراندم و یا لویه جرگه آزاد و دموکراتیک و عادلانه صلاحیت مردم افغانستان است که آنرا انتخاب خواهند نمود. به نظر ما انچه اهمیت دارد ماهیت نظام باید دموکراتیک، مشروع، قانونی ، انتخابی و پارلمانی باشد و باید از طریق انتخاب آزاد، سریع،مستقیم و در فضایی بدون تفنگ طالبانی و زورمندان و جنگ سالاران صورت پذیرد.
-ضرورت است تا به مردم افغانستان حقوق شهروندی اعطا گردد که البته مفهوم اساسی شهروندی منحصر به  ساکنین شهر نبوده ، شهروند بودن که در نقطه مقابل رعیت بودن قرار دارد به حقوق و امتیازات فردی اطلاق میگردد که طبق آن افراد در تعین و عزل نظام و حاکمیت، باز خواست از مسولین و همچنان در تدارک و تصویب قانون شرکت فعال داشته باشند.بدین ترتیب مفهوم شهروند به مفهوم دموکراسی و آزادیخواهی وابسته میباشد و کنگرس جهت تامین این امر مبارزه مینماید.
-دین مقدس اسلام دین قبول شده اکثریت قاطع مردم افغانستان است و نباید به دین اسلام و سایر ادیان بی احترامی و توهین صورت گیرد و هکذا اشخاص و گروه ها نباید از دین مقدس اسلام و سایر ادیان  به نفع شخصی و گروهی ودین به وسیله ابزار قدرت و ثروت مبدل گردد.
بخاطر تامین حاکمیت قانون وحفظ آزادی های افراد ضرورت است تا تفکیک قواه در قدرت نظام بعمل آید وقوه قضاییه باید از استقلال و بیطرفی کامل بر خوردار باشد.
- ازادی بیان و عقیده و آزادی مطبوعات ازجمله اصول اساسی دموکراسی بوده، فعالیت احزاب سیاسی، اتحادیه های صنفی و انجمن های که دارایی عقاید و تفکر سیاسی و اجتماعی مختلف میباشند در صورتیکه مبارزات شان مسالمت آمیز باشد باید آزاد باشند. هرنوع دیکتاتوری که منجر به سلب حقوق جمع ویا فرد گردد مورد پذیرش کنگرس ملی نمی باشد..
نباید  هیچ قانون ویا اکثریتی حقوق طبیعی وانساتی افراد را از آنها بگیرد. این حقوق که در اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق های حقوق سیاسی مدنی،اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی تعریف شده منجمله آزادی عقاید.   جان و مال مردم در پناه قانون میباشد.
- کنگرس  ملی افغانستان معتقد است که برادران پشتون و بلوچ ما در آنطرف خط نامنهاد دیورند بنا به علایق و روابط تاریخی ،عنعنوی دینی ،ملی ،زبانی و  سایر پیوند های شان با افغاتها همواره از پشتیبانی و همبستگی مر دم ما بر خوردار بوده و کاننگرس ملی  از داعیه بر حق برادران پشتون وبلوچ پشتیبانی  مینماید. و همچنان حل مسالمت آمیز کلیه مسایل مورد منازعه  با همسایگان را خواهان میباشد.

در بخش اقتصادی:

در طول چندین دهه افراطیت ،جنگ ،فساد، چپاول وویرانی صدمات بزرگی بر اقتصاد ملی افغانستان وارد نموده که این عوامل جریان بازسازی و انکشاف را با موانع جدی مواجه ساخته است. لذا تحقق پروسه بازسازی افغانستان نیازمند فعال ساختن همه ظرفیت های اقتصادی داخلی، جلب کمک های بین المللی و سرمایه های خارجی میباشد.
- آزادگذاشتن فغالیت نیروهای تولیدی و حمایت دولت از فعالیت هایی که برای توسعه ظرفیت های اقتصادی و بالا بردن سطح زندگی مردم انجام میگیرد اصل یک سیاست درست و کار آمد میباشد.دولت جز در برخی زمینه های استراتیژیک باید خود را از اداره و ملکیت موسسات کنار بکشد و نیروی دولت صرف جلوگیری از انحصارها و رقابت های غیرمنصفانه وحمایت از مصرف کنندگان و فراهم کردن شرلیط رشد اقتصا دی صنایع و موسسات مالی گردد.
-بمنظور تقویت زراعت کشور ضرورت است تا تو سعه دهات و رزاعت بعمل آید وخدمات لازم به دهاقین از راه تضمین قیمت محصولات زراعتی،بردن صنعت،ماشین الات زراعتی و سایر خدمات به قریه جات وگسترش تحصیلات اعتباری صورت گیرد تا بدین وسیله کار و فعالیت بخاطر مدرنیزه ساختن زراعت آغاز گردد.
-جهت تقویه صنایع ضرورت است تا باز سازی کشور از طریق آموزش نیروی کار مجهز به دانش و تکنالوژی امروزی ، وارد کردن تکنالوژی مدرن و ایجاد شرایط برای اداره نوین اقتصادی بعمل آید. باور کانگرس ملی این است که اعمار یک جامعه پیشرفته اقتصادی از طریق رقابت بازار و فعالیت های قانونی اقتصادی کلیه افراد جامعه و سرمایه گذاران داخلی و خارجی تامین گردیده میتواند.
-باتدوین قوانین آزاد  در عرصه اقتصاد،تشویق سرمایه های خصوصی،رفع محدودیت های تجاری و اقتصادی لازم است تا نیروی تولید جامعه آزاد گرددو رقابت اقتصادی آزادباشد. و نباید افراد را از ثمره تلاش و ابتکارات شان بی بهره ساخت. همچنان با توسعه مالکیت موسسات به کلیه افراد جامعه و کارگران از طریق تشکیل شرکت های سهامی لازم است تا سرمایه ملی در سطح جامعه بخش گردد.

در بخش اجتماعی:
-هدف اساسی کنگرس ملی افغانستان درعرصه اجتماعی ایجاد اساسات جامعه مدنی در افغانستان میباشد و در این عرصه فعالیت کانگرس ملی بر اساس موازین اعلامیه جهانی حقوق بشر ودموکراسی متکی است.
سیاست اجتماعی و مبارزه کانگرس ملی افغانستان جهت تامین اهداف ذیل صورت میگیرد.
اندیشه جامعه مدنی به عنوان مولف ضروری دموکراسی بوده که در نتیجه تجربه تلخ دیکتاتوری ها در جهان اکنون مورد توجه خاص قرار گرفته است. جامعه مدنی به معنا تشکلات داوطلبانه از جمله احزاب سیاسی، سازمانهای اجتماعی ووجود زمینه هایی است که مردم بتواند بدون مداخله دولت در اموری که میل دارند با هم کار کنند.
جامعه مدنی همچنان به معنا حقوق و مسولیت های شهروندی و مناسبات اجتماعی متمدنانه است.
جهت تامین اساسات جامعه مدنی ضرورت است تا حقوق وآزادیهای مردم و اشتراک انها در کلیه شون دفاع از حقوق وآزادی های زنان بحیث یک بخش بزرگ جامعه وتامین سهم زنان
 در امور سیاسی، اجتماعی،اقتصادی،فرهنگی کشور و فراهم کردن زمینه های که باید زنان از برابری کامل حقوق سیاسی،اجتماعی،قانونی و انسانی بر خوردار باشند.
-بخاطر تامین حفظ الصحه و تداوی مردم  ضرورت است تا موسسات صحی و کلینیک های مدرن ایجاد گردد وهمچنان دولت در تداوی رایگان هموطنان بی بضاعت سبسایدی لازم اعطا نمایید.
-بمنظور حفظ حقوق کودکان لازم است تا مرکز صحی مدرن و شبکه های حمایت از طفل و مادر ایجاد گردیده و توجه اساسی به پرورش وآموزش سالم کودکان واطفال صورت گیرد وارسی و مواظبت از معلولین و بازماندگان قربانیان جنگ بدون تبعیض سیاسی،قومی و لسانی بعمل آید
-کار و فعالیت اساسی در امرپاکسازی اراضی کشور از وجود مین ها صورت گیرد و همچنان به منظور حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا سعی و تلاش انجام یابد.
-مبارزه علیه کشت،تولید،استعمال و ترافیک مواد مخدره

در بخش فرهنگی:
افغانستان دارای فرهنگ غنی و باستانیست. گنجینه تاریخی عظیم فرهنگ ملی ما انکاس دهنده وطندوستی، صلخواهی و آزادیخواهی مردم این سر زمین میباشد
 کنگرس ملی افغانستان به منظور اعتلای فرهنگ جامعه مبارزه مینمایید و تامین اهداف ذیل را دربرابرخود قرار داده است.
- علم ودانش ،آموزش خوب و فرهنگ عالی بزرگترین عامل پیشرفت در جهان امروزی است. در عصر تکنالوژی پیشرفت عقب ماندگی را بدون داشتن علم و دانش عالی باهیچ وسیله دیگری نمی توان از بین برد.
- امحای بی سوادی و ارتقای سطح آموزش ضرورت حیاتی جامعه ما میباشد. بدین منظور سهم اساسی بودیجه حکومت باید برای کسب تعلیم و تربیه رایگان در سطح مکاتیب، موسسات تحصیلات عالی و سایر بخش های مربوط تعین و تضمین شود.
-ایجاد،بسط و توسعه مکاتیب، پوهنتون ها و سایر موسسات تعلیمی، تحصیلی و فرهنگی به عمل آید. تامین شرایط لازم برای دسترسی مردم به خصوص جوانان به دست آوردها ووسایل پیشرفته علمی و فرهنگی جهان که ضرورت اساسی جامعه بشمار میرود صورت گیرد وکانگرس جهت تامین آن مبارزه میکند.
-اعتلای فرهنگ در عرصه روشنگری در جامعه تاثیر بسزایی دارد. بدین منظور فعلیت های افرینشی و تحقیقات علمی وسیع دانشمندان و محققین در جهت ارتقاع سطع فرهنگی جامعه باید بعمل آید تا سنت های تشدد و خشونت در جامعه از بین رفته و جای آنرا صلح، صمیمیت و ارتقاع فرهنگی جامعه -پرورش استعداد های مردم مجهز کردن کشور به تکنالوژی نوین،توسعه زیر بنا فرهنگی به سراسر کشوروگشودن در ها برای بهترین فراوردهای فرهنگی یکی از اهداف ما به شمار میرود و در صورت تامین آن این امکان میسرخواهد شد که مردم افغانستان آینده مطمین و سطح بلند رفاه عامه داشته باشند.
-فرهنگ عامل حیاتی پیشرفت جامعه است. حفظ آرزش های تاریخی  فرهنگی ملی ، کسب فرهنگ عالی بشری،آزادی هنر و فعالیت های فرهنگی و تحقیقات علمی ، کمک به بالندگی فرهنگ های محلی تشویق کودکان و نوجوانان باید به عمل آید. فرز ندان افغان باید به آرزش های ملی و انسانی آشنا شوند و با ذهن های باز بر  تفکرآزاد علمی پرورش یابند.

در بخش بین المللی :
 کنگرس ملی افغانستان  حفظ و استحکام منافع ملی و مصالح علیای افغانستان را اساس دایمی سیاست خارجی خود قرار داده و در تحقق آن مبارزه مینماید.
-  حفظ استقلال، تمامیت ارضی، حاکمیت ملی،همکاری متقابلا مفید با همسایگان و سایر کشور های جهان و پرهیز از ماجراجوی های بین المللی.
-فراهم آوردن شرایط مساعد و جلب همکاری بین المللی بمنظور استقرار صلح دایمی، باز سازی و تامین دموکراسی در کشور.
- پیشرد سیاست مستقل و فعال در عرصه روابط بین المللی
- رعایت منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر و کلیه میثاق های مربوط به آن و سایر موازین شناحته شده بین المللی.
-برقراری مناسبات متقابلا مفید و دوستانه با احزاب و سازمانهای بین المللی طرفدار دموکراسی و حقوق بشر در جهان.
-مسله برگشت مهاجری افغان اکنون به یک معظله جدی در تمام جهان مبدل شده است. بنا برخورد انسانی ایجاب میکند تا در مورد برگشت آبرومندانه و داوطلبانه مهاجرین افغان از کشور های خارجی البته بعد ار تامین شرایط لازم زندگی و مصونیت در داخل کشور فکر شود. برگشت مهاجرین مطابق اعلامیه جهانی حقوق بشر وکنوانسیون ژنیو باید کاملا .داوطلبانه باشد. ومن الله التوفیق.
 

 --------------------------------------------------------------------------
بسم الله الرحمان الرحیم

اساس نامه  کانگرس ملی افغانستان
فصل اول
احکام عمومی
 ماده اول :  کانگرس ملی افغانستان مجمع ملی داوطلبانه احزاب سیاسی ، سازمانهای اجتماعی ، مدنی با حفظ هویت .استقلال سازمانی انها  وشخصیت های مستقل ملی ، سیاسی ، فرهنگی ، دینی و شخصیت های متعلق به اصناف ، اقشار ولایه های مختلف اجتماعی کشور بوده ، بادر نظر داشت  ارزش های مندرج ماده 35 قانون اساسی وماده 12 قانون احزاب  به مثابه یک حرکت ملی، سیاسی و اجتماعی پا به عرصه وجود گذاشته و برای تحققق اهداف خویش که در منشور ان انعکاس یافته است مبارزه می نماید .
ماده دوم :  اعضای کانگرس ملی مکلف به رعایت ارزش های مندرج قانون اساسی وقانون احزاب سیاسی ، مرام نامه واساس نامه آن می باشد
ماده سوم:  اصل عمده تشکیلاتی کانگرس ملی انتخابی بوده  همه مقامات آن ، رهبر جمعی ، مسولیت انفرادی و جمعی  با رعایت ارزش های دیموکراسی در تصمیم گیری ها وفعالیت ان می باشد
فصل دوم
عضویت در کانگرس ملی
ماده چهارم: عضویت در کانگرس ملی داوطلبانه بوده وترک آن نیز به اراده اعضای آن می باشد مقامات تصمیم گیرنده کانگرس ملی دراین زمینه میتوانند در صورت تخلف اعضا از ارزش های مندرج مرام نامه واساس نامه درز مینه انفصال آنها از عضویت کانگرس ملی تصمیم اتخاذ نمایند
 ماده پنجم : شرایط عضویت در کانگرس
احزاب سیاسی وشخصیت های مندرج در ماده اول این اساس نامه که  اساس نامه ومنشور را بپذیرند  ودر راه تحقق ان فعالانه مبارزه  نموده ، حق الشمول  و حق العضویت را بپردازند ، به نقض حقوق بشر ، جرایم،جنایات ضد بشریت ، خیانت ملی ، قاچاق مواد مخدر ، غصب وچپاول املاک ودارایی های عامه محکوم و شهرت نداشته باشند  میتوانند عضویت کانگرس ملی را حاصل نمایند .
ماده ششم : احزاب شامل کانگرس ملی واعضا آن وشخصیت های مستقل ملی که عضویت کانگرس ملی  را  دارند نمی توانند همزمان عضویت دردیگر نهاده های را داشته باشند که مغایر برنامه کانگرس ملی افغانستان باشد و یا اتحاد های مشابه را داشته باشند .
فصل سوم                                                                                                                  
ساختار تشکیلاتی کانگرس ملی
ماده هفتم :  کانگرس ملی افغانستان دارای ساختار تشکیلاتی ذیل می باشد
1.    مجمع عمومی کانگرس
2.    شورای عالی کانگرس
3.    هیٱت اجرائیه کانگرس
4.    دارالانشای کانگرس
5.    شوراهای محلی کانگرس
ماده هشتم :- مجمع عمومی کانگرس :
عالیترین مقام تصمیم گیرنده کانگرس عبارت از اجلاس عمومی کانگرس ملی است که نمایندگان  شورای عالی، نماینده گان با صلاحیت احزاب سیاسی و شخصیت های مستقل مندرج ماده اول این اساسنامه بوده  که تعداد اشتراک نمایندگان در مجمع عمومی از صلاحیت هیت اجراییه و دارالانشان کانگرس ملی است، مجمع عمومی دارای صلاحیت های ذیل میباشد :
1.    تصویب مرامنامه  اساسنامه  سمبول و درفش کانگرس ملی و تغیر و تعدیل آن
2.    انتخاب اعضای شورای عالی
3.    استماع گذارش کار و فعالیت شورای عالی  و اتخاذ تصامیم لازم پیرامون آن
4.    انحلال کانگرس ملی
مجمع عمومی در هر پنج سال یک با ر دائر گردیده جلسات آن با حضور دو ثلث اعضای آن رسمیت یا فته تصامیم آن به اکثریت آرای اعضای حاضر جلسه اتخاذ میگردد جلسات فوق العاده مجمع عمومی بر اساس تصمیم شورای عالی کانگری زودتر از موعد معیینه نیز دائر شده میتواند .
مجمع عمومی  اهداف ذیل را مشخص میسازد

1.    تعیین خطوط اساسی  سیاست وفعالیت عملی
انتخاب رئیس   وشورای عالی رهبری کنگری ملی
2- تعیین خطوط اساسی ، مرام نامه و اساس نامه کنگرس ملی

ماده نهم :- شورای عالی کانگرس
عالیترین مقام تصمیم گیرنده ورهبری کننده  کانگرس ملی در فاصله میان دو اجلاس مجمع عمومی بوده جلسات آن در هر سه ماه یک بار دائر گردیده دا رای  صلاحیت ها و مسؤلیت های ذیل میباشد .
1.    تعیین خطوط اساسی  فعالیت کنگرس در چوکات برنامه کنگرس ملی
2.    انتخاب هیت اجراییه
3.    انفصال اعضای شورای عالی بر اساس تصمیم دو ثلث اعضای شورای عالی
جلسات شورای عالی با حضور دو ثلث اعضای آن رسمیت یافته  تصامیم آن به استثنای ارزشهای مندرج فقره چهارم این ماده به اکثریت آرای اعضای حاضر جلسه اتخاذ میگردد . جلسات فوق العاده شورای عالی بر اساس تصمیم هیئات اجرائیه و با تقاضای دو ثلث اعضای شورای عالی زودتر از موعد نیز دائر شده میتواند .
شورای عالی در مجموع اقدامات خویش تابع احکام مرامنامه و اساسنامه کانگرس ملی بوده در برابر مجمع عمومی مسؤل و گذارش ده میباشد :
ماده دهم : هیئات اجرائیه شورای عالی کانگرس ملی :
هیئات اجرائیه در فاصله میان جلسات شورای  عالی مقام تصمیم گیرنده وجلسات آن درهریک ماه یک بار دائر گردیده دارای صلاحیت ها ووظایف ذیل میباشد .
1.    اتخاذ تصامیم دررابطه به عمده ترین مسایل ملی و بین المللی و اقدامات کانگرس ملی درقبال آن
2.    ایجاد کمیته های کاری وکمیسیون های اختصاصی شورای عالی
3.    ایجاد دارالانشا شورای عالی
4.    ایجاد  شورا های محلی
5.    پذیرش اعضای جمعی وشخصیت های مستقل مندرج ماده اول این اساس نامه  به عضویت کانگرس ملی
6.    ترتیب پلان های کاری ربع وار وسالانه کانگرس
7- تنظیم بودجه وامور مالی کانگرس

 جلسات فوق العاده هییات اجراییه بر اساس تقاضای اکثریت اعضای ان زود تر از موعد معینه نیز دایر  شده می توانمد
 هییات اجراییه در مجموع اقدامات خویش تابع احکام منشور ، اساس نامه وتصامیم شورای عالی کانگرس ملی بوده و در برابر ان مسول می باشد
ماده یاز دهم : ریس کانگرس ملی از طریق مجموعه عمومی کانگرس ملی افغانستان انتخاب میشود . ریاست کانگرس ملی با ایجاد دارلا نشا  کانگرس ملی را رهبری میکند . به مثابه یک ارگان دایما فعال غرض پیش برد امور یومیه ،کانگرس ملی در فاصله میان جلسات شورای عالی امور خویش را  بر طبق طرزالعمل و فیصله شورای عالی ، مجمع عمومی وبرنامه کانگرس ملی پیش میبرد . ریاست کانگرس میتواند در موارد خاص جلسه هیت اجراییه، شورای عالی و یا مجمع عمومی کانگرس ملی را دعوت کند و روی مسایل مهم و حیاتی برای کانگرس تصمیم اتخاذ نمایند.و در شرایط ضروری وخاص ریاست کانگرس میتواند جلسات هیت اجراییه و شورای عالی  و مجمع عمومی را زوتر و یا دیر تر از موعد زمان آن دایر نماید. 
وظایف اساسی دارلانشا و ریاست حزب .
1- تنظیم مذاکرات ، ملاقات ها  ومیتنگ ها با مراجع ملی وبین المللی
2- امضای موافقت نامه ها ، پرو توکول ها وسایر اسناد کانگرس
3- تفویض صلاحیت پذیرش اعضا ی جمعی به عضویت کانگرس به شورا های محلی
4- نظارت از کار وفعالیت شورا های محلی ، کمیته های کاری وکمیسیون های اختصاصی شورای عالی 
ماده دوازدهم :  شورا های محلی کانگرس ملی عبارت از شوررا های ولایتی ، شهری ، ناحیوی وولسوالی ها  می باشد .
 شورا های محلی بر اساس تصمیم هییت اجراییه شورای عالی کانگرس ملی وسایر شورا ها بر اساس  تصمیم  شورا های  ما فوق خویش ایجاد گردیده  در مجموع اقدامات خویش تابع احکام منشور ، اساس نامه و تصامیم شورا های مافوق می باشد .
فصل چهارم
امور مالی
 ماده سیزدهم : عواید کانگرس ملی را حق الشمول ، حق العضویت ، واعانه های اعضا وعلاقمندان کانگرس وعواید نشرات آن تشکیل می دهد که اندازه واستفاده از آن در طرزالعمل هییات اجرایه تعین می گردد.
فصل پنجم
احکام متفرقه
ماده چهاردهم کانگری ملی می تواند نشرات مطبوع داشته باشد که مصارف آن از جانب کانگرس وعلاقمندان ان تامین می گردد
بیرق کانگرس  عبارت است از .........  که طول ان دوچند عرض ان بوده وسمبول کانگرس در وسط ان قرار دارد
ماده پانزدهم: سمبول کانگرس عبارت است از ..دفاع از منافع ملی و حقوق بشر میباشد...........
ماده شانزدهم:  این اساس نامه دارای پنچ فصل و پانزده  ماده بوده که در مجمع عمومی کانگرس به تاریخ .11 میزان 1392 تصویب شده است.....

.